Gojaznost je najčešće uzrokovana kombinacijom…

Zdravlje je u našim rukama. Koliko puta ste čuli tu rečenicu? I koliko puta niste poverovali? I niste ništa preduzeli? Danas su nam dostupni mnogi članci o tome šta je dobro za zdravlje i kako sami na njega možemo da utičemo, ali mnogi od nas teško prate te smernice. Brz način života, odavno stvorene loše navike, neinformisanost, a ponekada i nemarnost često stoje na putu između nas i zdravlja.

Najnovija istraživanja pokazuju da se osnove našeg zdravlja stvaraju već u utrobi majke i zavise od toga šta ona jede. Zatim, dodatno se oblikuju u tinejdžerskom uzrastu, a to se posebno odnosi na devojke, kojima je danas važnije da imaju socijalno prihvaćenu figuru nego zdravlje. Njihov način ishrane se više ne kreira u porodici kao nekad, već su vođene time kako one žele da izgledaju. Zato zdravu i istovremeno savremenu i modernu ishranu u kojoj se jela lako i brzo pripremaju treba oblikovati u ranim adolescentskim godinama. Jedan od najvećih problema u ishrani danas jesu nagle redukcijske dijete u kojima nedostaju važne namirnice (ugljeni hidrati, masti, proteini, vitamini) koje izazivaju mnoge poremećaje, od hormonalne neravnoteže do opstipacije i gubitka kalcijuma iz kostiju, o čemu smo uglavnom neinformisani.

Nastavak članka

Mnogi od nas na gojaznost gledaju najpre kao na estetski problem, ali znamo da ona sa sobom donosi brojne zdravstvene posledice. Ona se svrstava među vodeće bolesti savremene civilizacije, dovodi do brojnih i teških komplikacija na mnogim organima i organskim sistemima, delujući istovremeno na dva polja. Osim što spada u glavne faktore rizika za nastanak široke lepeze kardiovaskularnih oboljenja, ona deluje i indirektno uzrokujući druge bolesti. Na taj način, gojaznost pored očiglednih estetskih, može da stvori i ozbiljne zdravstvene probleme i da tako utiče na kvalitet života.

Problemi izazvani viškom kilograma:

 • Metaboličko-hormonalne komplikacije (šećerne bolesti, insulinska rezistencija, hipertenzija),
 • Poremećaji na nivou hormona i drugih faktora,
 • Bolesti organskih sistema (disfunkcije imunološkog sistema, bolesti kože, masna jetra, srčane komplikacije, cerebrovaskularna bolest…),
 • Malige bolesti,
 • Mehaničke komplikacije (artroza, lumbalni sindrom),
 • Hirurške komplikacije,
 • Psihosocijalne komplikacije (stres, depresija, povećan rizik invaliditeta, komplikacije na random mestu…)

goj

Gojaznost je najčešće uzrokovana kombinacijom prekomernog unosa energetski hranljivih materija, nedostatka fizičke aktivnosti i genetske osetljivosti. Uticaj imaju i geni, poremećaji endokrinog sistema, lekovi.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se u Evropi u poslednjih 20 godina broj gojaznih ljudi utrostručio. Polovina odraslog stanovništva Evrope je gojazna. Prema njihovim podacima, jedno od petoro dece ima prekomernu telesnu težinu, što je poražavajuća činjenica.

Svaki peti čovek na planeti uopšte ne razmišlja o zdravlju pri izboru načina ishrane, na to nam ukazuje i Indeks telesne mase (BMI – Body Mass Index) koji je široko prihvaćen kao parametar procene uhranjenosti. On se jednostavno izračunava tako što se telesna težina u kilogramima podeli sa kvadratom visine iskazanog u metrima.

tab

Iako su gojaznosti skloniji muškarci, istraživanja pokazuju da je mnogo više žena koje imaju problema sa kilogramima. Gojaznost nekada dolazi tiho i neprimetno (1-2 kg mesečno), pa zato nekada nismo ni svesni da se zapravo gojimo dok ne osetimo određene simptome:

 • brže zamarenje pri radu
 • bolovi u zglobovima nogu pri kretanju
 • spontano smanjenje fizičke aktivnosti

Faktori rizika za nastanak gojaznosti su:

 • genetski 5-50%
 • prevelik unos kalorija i/ili loša kombinacija namirnica (prosti ugljeni hidrati kombinovani sa koncentrovanim mastima ili koncentrovanim proteinima)
 • nedovoljna fizička aktivnost
 • socijalni faktori – brašno, šećer i mast su jeftine namirnice a voće i povrće mnogo skuplje (a imaju manje kalorija i teže zasite)
 • kulturalni činioci – kult masne hrane
 • ostali faktori – individualna osetljivost, prekid pušenja, alkohol, neki lekovi, trudnoća, menopauza, adolescencija…

Tipovi gojaznosti:

Prema rasporedu masnog tkiva, postoje dva osnovna tipa gojaznosti – ženski( ginoidni)  i muški ili (androidni). Gojaznost kod žena je uglavnom ginoidna ili kruškolika odlikuje se  nakupljanjem i taloženjem masnog tkiva i to najviše na butinama, karličnom pojasu, na bedrima, i u predelu zadnjice. Kod ovakvih slučajeva mogu da se jave degenerativne promene na velikim zglobovima, otežano kretanje, oboljenja disajnih organa i proširene vene .

tip

Androidna gojaznost ili jabukolika karakteriše se deponovanjem masnog tkiva u predelu gornjeg dela trbuha,ramenog pojasa kao i oko unutrašnjih organa. Gojaznost u predelu stomaka kod ovog tipa  je udružena i sa povećanim rizikom od nastanka bolesti srca, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti.

Pored ova dva osnovna tipa gojaznosti postoje još nekoliko tipova koji su posledica:

jj

 1. Neaktivne gojaznosti

Za ovaj tip je specifično je debljanje u gornjem delu tela – od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija, sedelački stil života i premalo kretanja.

 1. Gojaznost povezana s hranom

U ovom se tipu gojenja kilogrami prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni „šlauf“. On je pokazatelj prekomernog uživanja u nezdravoj hrani.

 1. Gojaznost povezana s depresijom

U trećem tipu gojenja, masnoće se prvo i najviše „hvataju“ na područje od donjeg dela stomaka do kolena – a na udaru su noge i stražnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i teskoba i depresija. Naime, telo u takvim stanjima biva u „pripravnosti“ te na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena.

 1. Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršavaju pušenje i uživanje u alkoholu.

 1. Aterogenska gojaznost

Kod ovog tipa gojaznosti, odnosno gojenja, višak se prima za donji deo tela – od stražnjice do nogu. Uzrok je takođe genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može da dođe i od oticanja nogu.

 1. Glutenska gojaznost

U ovom tipu gojenja gde se salo skuplja od prsa do kukova, kao i po zadnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promena – od puberteta i trudnoće do menopauze.

 

Gojaznost je vodeći uzrok smrti sa sve većom rasprostranjenošću kod odraslih ali i kod dece. Ona se smatra jednom od najozbiljnijih problema zdravstva u 21. veku. Zato se ovom problem mora prići pažljivo i temeljno. Od njegovog rešenja zavisi naše zdravlje kao i opstanak čitave planete.

 

Advertisements

Ostavi komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s