Da li znate zašto koža stari i kako usporiti boranje kože lica?

Sa godinama proces diobe ćelija lica se usporava, pa se usporava i njihovo obnavljanje, što doprinosi lakšem oštećenju kože spoljnim faktorima.

Prvi znaci bora se pojavljuju već nakon dvadesete godine zahvaljujući nezdravom životu i visokom izlaganju sunčevim zracima. UVB i UVA zračenje uzrokuje 90% oštećenja kože lica. Ova dva zračenja stvaraju duboke bore, prodiru duboko u kožu, unistavaju kolagen  i elastična vlakna, pa izazivaju stvaranje i finih bora dajući koži manju elastičnost.

Tu su razni dodatni faktori koji utiču na ubrzano starenje kože, na stvaranje bora, crvelina kože lica, gubljenje vlažnosti kože, promene pigmentacije kože i mnoge druge probleme.

 

Najveći neprijatelj kože lica jeste SUNCE (UVA i UVB)

Kao što smo već pomenuli 90% oštećenja kože lica izaziva preterano izlaganje sunčevoj svetlosti, kao i odlasci u solarijum. Pored stvaranja bora, sunčevi zraci izazivaju i perutanje kože, isušuju je, pa joj daju beživotan izgled, uništavaju i menjaju pigmentaciju kože, pa čak izazivaju i rak.

Vaše lice možete zaštiti noseći šešire kao i sunčane naočale. Obavezno trebate koristiti zaštitne kreme za lice koje održavaju vlažnost vaše kože sa žaštitnim faktorom 50. Naročito leti. Vlažnost kože ne možete održati dovoljnim unosom vode u organizam.

 

Sledeći faktor koji mnogo doprinosi starenju jeste LOŠA ISHRANA i ALKOHOL

Preterano konzumiranje slatkiša povećava pojavu akni, bubuljica i bora. Preteran unos masti, crvenog mesa, belog brašna, margarina, i druge hrane koja uzrokuje hroničnu inflamaciju, mnogo doprinosi pojavi bora i starenju kože lica. Previše alkohola u organizmu deluje kao diuretik u našem organizmu, što će izazvati isušivanje kože.

Da biste umanjili proces starenja smanjite unos alkoholnih pića, povećajte unos omega 3 masnih kiselina, jedite više voća i povrća, jer su bogata vitaminima neophodnim za mladolik izgled kože, kao i proteine koji će usporiti pojavu bora.

 

Premalo SNA

Već vam je poznato koliko je san važan za naš organizam, i da se preko noći naše ćelije regenerišu. Premalo sna prekida proces regeneracije ćelija lica, što će opet izazvati pojavu bora. Potrebno je spavati od 7-8 sati dnevno. Prilikom spavanja treba voditi računa da ne gužvate kožu lica naslanjanjem na jastuk.

Nedovoljnim spavanjem telo postaje umorno i iscrpljeno, što dovodi do dodatnog stresa.

 

Kako STRES utiče na starenje kože? 

Ništa gore za organizam nema nego konstantna i kontinuirana izloženost stresu. Dobro je poznato da je stres uzročnik najopasnijih bolesti današnjice. Stres, briga, depresija, anksioznost uništavaju DNK što se manifestuje raznim bolestima organizma, pa tako i stvaranju bora, opuštenosti kože, isušivanju, sivkastom bojom kože, stvaranju bubuljica… kao i mnogih drugih problema vezanih za kožu lica.

Teško je naučiti sebe životu bez stresa, ali to bi bila najbolja odluka koju možete doneti za sebe. Čaj od nane i lipe pomažu u otklanjanju stresa i loših misli, kao i izlasci u prirodu. Druženje sa dragim ljudima, čist zrak, joga kao i lagano vežbanje pomoći će u otklanjanju stresa.

 

Sledeći faktor koji utiće na ubrzano starenje jeste PUŠENJE 

Pušenje smanjuje opskrbljenost kože kisikom, što dovodi do opuštanja kože. Pušaći dobijaju žute mrlje ili pege po licu, kao i razna crvenila i otoke.

Bilo bi poželjno da smaljite pušenje, ako možete i da prestanete.

 

Sledeći faktor koji utiče na rastezanje kože lica jeste TRČANJE

Da, dobro ste pročitali, trčanje utiće na lakše razvlačenje kože zbog pucanja kolagena pod uticajem gravitacije. Da biste umanjili uticaj ovog faktora dovoljno je svakodnevno lagalo vežbanje, što će koristiti čitavom vašem organizmu.

Možemo usporiti starenje kože lica i pojavu bora otklanjanjem ili umanjivanjem navedenih faktora, kao i pravilnom zaštitom i hidratacijom kože dozvoljenim i odgovarajućim preparatima za lice.

 

Advertisements

Ostavi komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s